Zakelijke laptops

Het mag duidelijk zijn dat je op een zogenaamde ‘zakelijke laptop’ geen spelletjes gaat spelen. Hoewel veel ondernemers zakendoen zeker als spel zien, willen ze wel een laptop waarmee ze overal uit de voeten kunnen. Maar ook daarin zijn weer belangrijke verschillen. Een ingenieur of aannemer die regelmatig op de bouwlocatie te vinden is, heeft een ander soort laptop nodig dan de manager die nauwelijks achter zijn bureau vandaan komt. Met andere woorden: de één is gebaat bij een laptop die tegen een stootje en een spatje kan en de ander let misschien meer op snelheid, connectiviteit en werkgeheugen. Er zijn heel veel aspecten waarop je een laptop kunt selecteren, maar over het algemeen kun je ze beste vergelijke op de volgende vijf punten: de grootte van het beeldscherm, de processor, het werkgeheugen, het besturingssysteem en de opslagcapaciteit. Een zesde punt zou dus nog de connectiviteit kunnen zijn, herkenbaar aan het aantal ‘poorten’ waarop je andere apparaten kunt aansluiten.

Beeldschermgrootte

Bij zakelijk gebruik kijk je een aanzienlijk deel van de dag op het beeldscherm van je laptop. Het is dus belangrijk dat je beeldscherm groot genoeg als je er de hele dag op moet werken. De grootte van je beeldscherm wordt diagonaal gemeten en uitgedrukt in inches. Een inch is ongeveer 2,5 cm. De beeldschermgrootte van laptops varieert van ca. 10 inch tot en met 17 inch. De meest verkochte laptops voor zakelijk gebruik hebben een beeldscherm van 14, 15 of 17 inch. Flinke jongens dus. Maar ja, hoe groter het beeldscherm, des te zwaarder je laptop. Een zware laptop is niet zo’n probleem als hij voornamelijk op een vaste plaats staat. Maar zodra je geregeld met je laptop onderweg bent, dan is een 17 inch beeldscherm waarschijnlijk iets te groot en te zwaar.

Processor

Wat bij jou ‘hersenen’ heet, heet bij een laptop ‘processor’. De processor, ook wel central processing unit of cpu genoemd, bepaalt dus hoe snel je laptop ingewikkelde berekeningen kan maken, want dat is natuurlijk wat een computer de hele tijd doet. Hoe krachtiger de processor, hoe sneller hij lastige bewerkingen kan uitvoeren. Er zijn Intel of AMD processoren, waarvan Intel het vaakst voorkomt. Over het algemeen is een Intel Core i5 goed genoeg voor zakelijk gebruik. Een stapje zwaarder is de Intel Core i7, maar die is vooral bedoeld voor zware programma’s zoals Photoshop en andere grafische programma’s. Ook hardcore gamers hebben een zware processor nodig. Maar met een i5 processor kun je in meerdere programma’s tegelijk werken en dat is voor de meeste zakenlieden voldoende.

Werkgeheugen

Het werkgeheugen (RAM) of interne geheugen van je laptop is nodig om gegevens kort op de harde schijf op te slaan tijdens bepaalde bewerkingen. De computer pakt die gegevens uit het geheugen indien nodig. Voor een zakelijke laptop is het belangrijk hoe snel het werkgeheugen de benodigde gegevens heeft gevonden. Ook het werkgeheugen bepaalt dus de snelheid van je laptop. Het werkgeheugen wordt uitgedrukt in Gigabytes (GB). Het standaard werkgeheugen in een laptop kan variëren van 2 tot 32 GB. En naarmate de techniek vordert, neemt ook het aantal GB’s toe. Vaak kun je het werkgeheugen (van nieuwe laptops) uitbreiden met extra GB’s, afhankelijk van het type laptop. Meestal is een geheugen van 8 GB voldoende voor zakelijk gebruik. Maar als wilt dat eventuele toekomstige (zware) programma’s ook op je laptop kunnen draaien, dan zit je met 12 GB wel goed voor de komende tijd.

Besturingssysteem

Voor de keuze van een besturingssysteem rijst allereerst de vraag: werk je op een Mac of op een pc? Want het besturingssysteem van Apple (Mac OS) kan niet één op één op een pc worden overgezet. Hetzelfde geldt ook andersom: het besturingssysteem van een pc (Microsoft Windows) werkt (meestal) niet op een Mac. Raar maar waar. Welke beter is, is al jaren stof voor discussie onder computergebruikers. Doet er eigenlijk ook niet toe. Meestal beschikken zakelijke laptops over uitgebreider programmatuur en meer functionaliteiten dan ‘gewone’ consumentenlaptops. Daarnaast kun je je zakelijke laptop uitrusten met extra beveiligingssystemen zoals een vingerscanner (toegang via je vingerafdruk) of BitLocker waarbij de volledige schijf gecodeerd wordt, zodat niemand bij de gegevens kan. De keuze voor een besturingssysteem is vooral persoonlijk en gaat vooral tussen Apple en alle andere merken.

Opslagcapaciteit

Je weet zelf waarschijnlijk wel hoeveel bestanden of gegevens je op je laptop wil opslaan. Als dat vooral veel tekst is heb je niet zo veel GB’s nodig. Dan is 6 tot 8 GB ruim voldoende. Maar zodra er zwaardere bestanden als films, (bewerkte) foto’s en zware programma’s moeten worden opgeslagen heb je meer nodig. Het valt dan ook te overwegen om je gegevens en bestanden op een externe SSD schijf op te slaan. Dit is een extra kastje die je via een usb-aansluiting aan je laptop ‘hangt’. Je kunt dan de opslagcapaciteit vergroten met Terabytes (TB).