Studenten laptops

Studeren zonder laptop? Je moet er toch niet aan denken? Een laptop is een onmisbaar hulpmiddel in het leven van studenten. Net zoiets als pizza, maar dan anders… In feite moet een studentenlaptop aan dezelfde eisen voldoen als een zakelijk laptop. Alleen zullen de meeste studenten tegen de aanschafprijs aanhikken. Zo is een Apple vaak een stuk duurder dan andere laptops. Bovendien hangt het natuurlijk ook van je studie af. Als je bijvoorbeeld moderne architectuur studeert, dan zul je veel met zware designprogramma’s werken. Studeer je geneeskunde, dan zul je je laptop voornamelijk voor ‘theorie’ nodig hebben. Lezen over nieuwe medische ontwikkelingen etc. In principe is iedere moderne laptop daar geschikt voor.

Hoewel wat duurder in aanschaf, is de Apple MacBook het populairst onder studenten, terwijl dat een relatief dure aanschaf is. Een beetje Apple begint bij zo’n € 1.000,-, maar voor de helft van die prijs kun je ook een prima laptop kopen. Andere populaire merken onder studenten zijn Asus, HP, Lenovo en Acer.

Wat moet een studentenlaptop kunnen? Nou, zoals gezegd, je moet er een pizza mee kunnen bestellen, spelletjes spelen, het liefst online tegen medestudenten, hij moet goedkoop zijn (tenzij je ouders ‘m betalen) en hij moet makkelijk samen met je longboard in een rugzak kunnen. O ja, en het zou ook mooi zijn als hij snel is en lekker veel geheugen heeft. (Al is het niet zo dat je dan zelf niets meer hoeft te onthouden).

Voor studenten die geen zware bewerkingen hoeven uit te voeren (behalve uit bed komen) is een basismodel met een Intel Core i3, een werkgeheugen van 4GB en een beeldscherm van 11 tot 13 inch voldoende. Ga je toch regelmatig gamen of foto’s en video’s bewerken, dan past een allround laptop van 14 inch en een i5 processor waarschijnlijk beter bij je. Als je in je studie veel te maken krijgt met 3D tekeningen, grafische bewerkingen, films editen en andere visuele bestanden, dan moet je echt een zware laptop hebben. En met zwaar doelen we op de prestaties en niet op het gewicht in je rugzak. In dat laatste geval bij je voor een Apple al in de prijsrange van (ver) boven de € 2.000,- beland. Het is maar de vraag of je ouder dat voor je over hebben…

De keuze aan merken en modellen is bijna overweldigend, dus vraag ook andere studenten (die dezelfde studie doen) naar hun ervaringen met laptops. Om het helemaal lastig te maken: er zijn ook 2-in-1 laptops te koop. Je hebt dan een ‘cross-over’ tussen tablet en een laptop. En ja, ook die apparaten zijn er weer in verschillende uitvoeringen, namelijk als hybride die 360º kunt scharnieren. Vaak kun je het beeldscherm ook loskoppelen van het toetsenbord, zodat je een tablet overhoudt.

Tot slot nog een handige tip voor als je de hele dag op school zit: kijk ook naar de accuduur. Tegenwoordig zijn er laptops op de markt waarvan de accu het acht tot tien uur volhoudt voordat je hem moet opladen.