Laptops onder de loep

Zoals op ieder potje een deksel past, zo is er voor ieder type gebruiker een passende laptop, want laptops worden in steeds meer varianten gemaakt. Op vrijwel alle laptops kunnen de gangbare programma’s draaien en zitten de onderdelen (processor, beeldscherm, toetsenbord en muis/touchpad) in één apparaat. Daarnaast heeft een laptop altijd een accu, zodat je overal draadloo kunt werken. Maar waarin verschillen laptops van elkaar? We nemen enkele soorten onder de loep.

Ultraportables
Deze draagbare laptops hebben meestal een beeldschermformaat van 13,3 of 12,1 inch, wegen minder dan twee kilo en zijn relatief duur. Kleine modellen presteren wat minder dan de grotere modellen, maar daar krijg je een lichtgewicht met een lange accuduur voor terug.

Multimedia laptops
Multimedia laptops presetren goed tot zeer goed, en dat maakt ze geschikt voor vrijwel alle gangbare toepassingen. Ze wegen rond de 2.5 kilo en hebben een beeldschermformaat van 15,6 inch en resolutie (scherpte) van 1366×768 of 1920×1080 pixels. De duurdere modellen zijn over het algemeen sneller.

2-in-1 of hybride laptops
Laptops met een aanraakscherm of touchscreen worden ook wel convertibles of hybrides genoemd. Je herkent ze aan:
a. een vast toetsenbord dat je volledig (360º) kunt wegklappen of -draaien.
b. een los toetsenbord dat je aan het scherm klikt. Deze modellen lijken meer op tablets.
Qua prestaties zijn 2-in-1 laptops met een vast toetsenbord te vergelijken met laptops. Qua prijs zijn ze iets duurder vanwege de beeldschermconstructie (vanaf € 700,-).
Bij hybrides met een los toetsenbord zitten alle onderdelen achter het scherm in plaats van onder het toetsenbord, zoals bij gewone laptops. Er zijn modellen met een tweede accu en/of een extra harde schijf in het toetsenbord. Omdat er minder ruimte voor onderdelen is, zijn ze wat minder krachtig. Let daarom op dat je een type koopt met voldoende opslagruimte. Het besturingssysteem met de standaard apps nemen al minimaal 16 GB in beslag. Modellen met niet meer dan 32 GB aan opslagruimte zijn daarom eigenlijk alleen geschikt om te internetten en e-mails te versturen.

Ultrabooks
Ultrabook is een merknaam van Intel, fabrikant van processors. Ultrabooks zijn vrij dun, licht en duurder dan een gewone laptop. Overigens zijn niet alle laptops een ultrabook. Intel heeft hier duidelijke criteria voor opgesteld. Een ultrabook heeft een…
– energiezuinige Intel Core i3, i5 of i7-processor;
– dikte van max. 18 mm voor modellen tot 13,3 inch;
– dikte van max. 21 mm voor modellen vanaf 14 inch;
– accuduur van minimaal 5 uur;
– opstarttijd van 7 seconden vanuit stand-by stand;
– snelle vaste opslag (harde schijf of solid state drive);
– usb 3.0-aansluiting (minimaal 1)
Ook ontbreekt tegenwoordig een dvd- en cd-speler en hebben ze weinig aansluitingen om koppelingen te maken. Ultrabooks zijn bij uitstek geschikt voor reizigers die behoefte hebben aan een krachtige computer. nodig hebben.

Netbooks
Netbooks zijn kleine, lichte en relatief goedkope laptops met vrij weinig power en een kleiner beeldscherm (< 12”) en een lagere resolutie dan grotere laptops. Daarom gaat de accu ook langer mee; meer dan 8 uur is niet uitzonderlijk. Netbooks hebben geen disc-drive en weinig werkgeheugen (1 GB) en aansluitingen. Eenvoudige toepassingen werken goed, maar gebruik een netbook niet als belangrijkste computer. primaire computer zijn de modellen niet. Ook de weergave van video of het spelen van (eenvoudige) spellen is niet om over naar huis te schrijven. De grafische weergave van luxere netbooks zijn weliswaar een stuk beter, maar ook een stuk duurder. Gebruik een netbook als je veel moet internetten en/of e-mailen. Ze zijn doorgaans (iets) goedkoper dan de luxere tablets.

Accu-capaciteit (mAh)
Laptopaccu’s zijn al jaren van het type Lithium-ion (Li-ion) en leveren meer energie dan de NiMH-accu. Nadeel is dat ze continu capaciteit verliezen en dat gebeurt al in de fabriek. Een gemiddelde laptopaccu gaat ongeveer 3 tot 5 jaar mee, doch verschilt per model. De capaciteit wordt uitgedrukt in milli-ampères per uur (mAh). Hoe hoger deze waarde, des te langer de accuduur. Nu laptops steeds platter worden en de accu steeds vaker is weggewerkt in de behuizing, verdient een accu die je kunt losklikken de voorkeur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *